Зустріч стейкхолдерів зі студентами спеціальності 053 Психологія в Коломийському навчально-науковому інституті

Останнім часом в інформаційному просторі набув поширення термін «стейкхолдери», який ще можна передати словами: зацікавлені сторони або зацікавлені особи.

З позиції вищої школи таким зацікавленими особами є передусім студенти (потенційні здобувачі робочих місць) і ті, хто може такі місця надати, або показати їх привабливість. Не секрет, що багато молоді йде здобувати освіту, часто навіть не уявляючи, чим вони реально будуть займатися по закінченні вишу.

Коломийський навчально-науковий інститут ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» не лише дбає про надання освітніх послуг, але й намагається допомогти випускникам бути затребуваними на ринку праці і знайти можливості для професійної реалізації. Ціла низка форм роботи, серед яких ті, що передбачені програмами (зокрема, практика в навчальних закладах), і ті, що робляться кафедрами інституту в плані професійної орієнтації студентів (зустрічі з фахівцями різних галузей, семінари, екскурсії тощо)  – все це, без сумніву, дає свій позитивний ефект. Дані моніторингу, який проводять кафедри інституту, засвідчують, що коломийські випускники конкурентоспроможні на ринку праці, мають високий рівень знань і, що вкрай важливо, вміють самостійно здобувати знання і призвичаюватися до щораз нових обставин та викликів сьогодення.

Одним із таких заходів, які допомагають студентам краще зорієнтуватися щодо перспектив професійної реалізації, а потенційним роботодавцям – підшукати нових фахівців для своїх служб, стала зустріч стейкхолдерів, яку провела кафедра педагогіки і психології. Організатор зустрічікандидат педагогічних наук, доцент Галина Микитюк на розмову до студентів старших курсів спеціальності 053 Психологія Коломийського навчально-наукового інституту запросила людей, які знайшли себе у практичній роботі і можуть поділитися власним досвідом і спостереженнями.

Про тісну співпрацю між Коломийським навчально-науковим інститутом і педагогічним коледжем розповів директор комунального вищого навчального закладу «Коломийський педагогічний

коледж» Івано-Франківської обласної ради Валерій Ковтун.

До перспективи застосування знань студентів наблизила практичний психолог Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї Віра Кобилецька. Вона – з когорти тих перших психологів, які з’явилися в Коломиї, отож має великий досвід праці, а водночас і своє бачення історії, сьогодення та пе

рспектив розвитку практичної психології в регіоні. Затребуваність практичного психолога нині висока, оскільки попри основну роботу, є завжди можливість праці в різноманітних конкурсах, проектах тощо. Бути психологом нині дуже модно. Водночас, як зазначила Віра Кобилецька, ця професія накладає на людину обов’язок: постійно вчитися, вдосконалюватися, ходити на семінари, отримувати нові знання. Віра Кобилецька також розповіла студентам про особливості роботи Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї, а для ближчого знайомства запросила їх попрацювати волонтерами.

Про особливості роботи Інклюзивно-ресурсного центру Коломийського району вела мову практичний психолог Роксолана Гашинська. Центр, створений 2014 року, активно запрацював два роки тому. Він – перший в Івано-Франківській області. Оскільки справа нова, то багато залежало від ініціативи працівників, від їхнього розуміння власних завдань і відповідальності перед суспільством. Форми роботи не давали змоги тим, хто потребував допомоги психолога, отримати її на місці; було багато непотрібних ускладнень і бюрократичних перешкод. Отож,  Інклюзивно-ресурсні центри – це реальне наближення до потреб людей. Дуже доречним виявилося державне рішення запровадитиінклюзивні служби на рівні районів і великих міст. Тепер Інклюзивно-ресурсний центру Коломийського району має дві функції: обстеження і корекції.Центр потребує фахівців, отож випускники мають всі шанси знайти тут роботу.

Практичний психолог ліцею № 8 міста Коломиї Володимир Акімов розповів студентам про свій шлях і своє бачення професійного вдосконалення. Вів мову про приватну практику і про технічні можливості, які дають змогу за допомогою інтернет-зв’язку працювати з людьми практично зі всього світу. Запросив студентів приходити на практику за місцем його роботи: він поділиться з ними своїми практичними навичками.

Про роботу Обертинського районного центру соціальної реабілітації (а це Тлумацький район Івано-Франківської області) розповіла і показала відео-презентацію практичний психолог центру Богдана Федорчук.

У студентів у процесі спілкування (а відбувалося воно у формі діалогів) виникла низка запитань до гостей, що свідчить про зацікавлення перспективами роботи за фахом.

Василь Грицишин