Презентація книги для дітей і юнацтва «Українське слово» коломийського просвітянина Зеновія Винничука

Нещодавно відбулася презентація книги для дітей і юнацтва Зеновія Винничука «Українське слово»  у  Коломийській приватній бібліотеці братів Винничуків. Модератором заходу виступила викладач кафедри філології Галина Волощук. У презентації книги взяли участь студенти ІІІ курсу спеціальності «Початкова освіта» денної та заочної форм навчання  Коломийського навчально-наукового інституту в рамках вивчення навчальної дисципліни «Дитяча література та методика навчання літературного читання».

У  збірці Зеновія Винничука «Українське слово» знаходить своє відображення світобачення українців, спосіб життя, культура, традиції і обряди, вірування, усе те, що відтворює українську душу, визначає

національний менталітет. До збірки увійшли поезії для дітей і юнацтва, оповідання-розповіді про виховання і цін

ності в українських родинах, а також присвяти відомим українським письменникам і активним громадським діячам. У центрі творів Зеновія Винничука знаходиться дитина. У прозі автор поглиблює психологічну характеристику персонажів; використовує фольклорні сюжети, мотиви та образи; змальовує долю головних героїв з дитинства; показує становлення особистості, змужніння; увиразнює розуміння історії українського народу в контексті  боротьби українців за незалежність і волю.

Зеновій Винничук усе життя присвятив справі навчання дітей, адже працював учителем української мови і літератури, зараз на заслуженому відпочинку. Однак сьогодні натхненник молодого покоління творить і працює для України, прикладаючи багато зусиль. Разом з братом Олексієм створив приватну бібліотеку,  де проходять творчі вечори за участі учнів і студентів міста Коломиї і Коломийщини, керівник осередку «Просвіта» імені Тараса Шевченка у с. Воскресінці Коломийського району, організатор і куратор часопису  для молоді «Горицвіт» (з березня 2019 року). Духовне тяжіння до України не залишало поета ніколи. Поезія в наш час дуже потрібна людині, вважає пан Зеновій, бо саме поезія закликає людський рід до світлої краси й величності життя. Такі ключові образи, як «Батьківщина», «Україна»  для Зеновія Винничука  мають принципово вище, аніж просто географічне, політичне чи навіть духовно-культурне значення. Художній статус образів із національно-патріотичною наповненістю утверджується через їхню співвіднесеність із темою окремої людини дорослої чи дитини. Національне відповідає індивідуально-особистісному, а особистісне – національному. Природа для поета жива, сповнена сил. Вона виступає невід’ємним компонентом у системі світотворення: Бог створив природу й людину. Але людина не є вінцем природи, а тільки її частиною. Окрім того, ця ж людина є творцем нації. Стрижневими для лірики Зеновія Винничука стають такі проблеми, як життя, змагання за волю, протистояння добра і зла, співвідношення миттєвого і вічного – в природі, суспільстві, світовому просторі. Водночас поет прагне розкрити закони, які керують світом, – від життя рослин до процесів у Всесвіті. Сполучним мудрим елементом світобудови стає сама людина. Своєю поезією Зеновій Винничук засвідчив невмирущість національного духу, вічність краси творчості, що виявляється і в слові, і в незгасному покликанні.

Слова подяки Зеновію Винничуку за натхненну працю  висловили друзі, знайомі, колеги та родина, побажавши автору творчого неспокою.