День студента в етностилі

Студенти Коломийського навчально-наукового інституту організували захід «День студента в етностилі». Ідея організації та проведення заходу в етностилі належить студенткам 4 курсу спеціальності «Середня освіта (українська мова і література)» кафедри філології Іванні Горішній, Надії Зеленко та Аліні Григорчук, ідею заходу в такому форматі підтримала заступниця директора Коломийського інституту, доцентка кафедри філології Галина Волощук. Майбутні філологині склали сценарій місцевою гуцульською говіркою, адже вважають, що діалекти творять колоритність і яскравість нашої української мови.  Варто згадати, що гуцульський говір  – говір галицько-буковинської групи південно-західного наріччя української мови, інша назва – східнокарпатський. Поширений у східній частині Закарпаття,  західній частині  Чернівеччини та південно-західній частині Івано-Франківщини  (Верховинський, Коломийський, Косівський і Надвірнянський райони) та північній частині Румунії (Сучавщина й Мараморощина).

Надія Зеленко та Іванна Горішна продемонстрували цікаву рубрику, зобразивши студентів і викладачів у фільмі «Довбуш», який українська молодь вважає одним з найкращих патріотичних українських фільмів. Так, присутні мали змогу посміятися і побачити відібрані фрагменти з фільму «Довбуш», за озвученням студенток, коли студенти-філологи на фольклорній/діалектологічній практиці; староста в чаті групи пише повідомлення, побачивши на парі  лише кількох студентів; реакцію студентів, коли викладач запитує: «Чи бажаєте доповнити свою відповідь?» та ін.

Також студентки провели конкурс «Хто ме в інституті ґаздувати: файні лéгені чи файні дівки?» На екрані дівчата продемонстрували  світлини, на яких зображено елементи гуцульської культури: побутові речі, одяг, прикраси, музичні інструменти тощо. За кожен правильно названий предмет (річ) команді, яка дала правильну відповідь першою, нараховували 1 бал. Присутні залюбки вгадували діалектизми та пояснювали їхнє значення (наприклад, маржина, політок, гачі, афини, бартка, зґарди, кептар, запаска, онучі, крисаня, черес та ін.).

На початку заходу студентів привітав отець Володимир Гуменюк, духовний наставник молоді Коломийського навчально-наукового інституту, зазначивши, що в цей час маємо можливість відзначати День студента завдяки нашим сміливим і завзятим ЗСУ; також зі словами вітань до студентів звернулися заступник директора Коломийського навчально-наукового інституту з навчальної роботи Ольга Слипанюк, заступник директора з виховної роботи Галина Волощук, завідувач кафедри педагогіки і психології Оксана Поясик і завідувач кафедри філології Микола Васильчук. Ведучими заходу виступили студенти 2 курсу спеціальності «Середня освіта (фізична культура)» Едвін Янко та Назар Панаско, на святі звучали коломийки у виконанні студентів 1 курсу спеціальності «Середня освіта (українська мова і література)» Тетяни Андрусишин і Христини Тимків та студентів спеціальності «Початкова освіта» Марини Фурик і Олексія Котюка. Авторський вірш про мову прочитала студентка 4 курсу спеціальності «Середня освіта (українська мова і література)» Марія Андрейчук:

Рідна, мила, лагідна, зваблива…

В ній уся історія століть.

Наша мова славна, особлива

Пережила безліч лихоліть…

В мові наша сутність, наше кредо,

Наш одвічно генетичний код.

Мова – це не розкіш, це потреба.

Буде мова, буде і народ!

Наприкінці заходу Галина Волощук зазначила:  «Все, що створює народ, знаходить своє вираження в мові. Сьогодні в період загарбницької війни зростає роль мови  як концентра українознавства, тому щира подяка всім студентам, які втілили ідею проведення Дня студента в етностилі. Вам все вдалося, за Вами майбутнє України!»