…УЧИТЕЛЕМ ШКОЛА СТОЇТЬ…

На сучасному етапі неможливо переоцінити важливість гуманітарної складової всебічного формування людини, громадянина, патріота своєї країни, і, безумовно, неоціненна роль і значимість у цьому процесі початкової школи.

«Учителем школа стоїть…». Саме під таким гаслом – яскравою метафорою Івана Франка – 11 лютого 2020 року в Коломийському навчально-науковому інституті відбулась направду родинна зустріч-розмова стейкхолдерів спеціальності 013 Початкова освіта – представників освітніх установ та навчальних закладів нашого регіону, науково-педагогічних працівників та студентів інституту.

На розмову із «початківцями» (саме таку доброзичливу самоназву закріпили за собою студенти спеціальності «Початкова освіта», які й стали ініціаторами зустрічі) до нашого інституту завітали поважні гості: головний спеціаліст управління освіти Коломийської міської ради Іван Петрович Мельник, заступник директора з навчально-виховної роботи в початкових класах Коломийського ліцею № 1 Лілія Богданівна Граб, начальник відділу освіти Печеніжинської об’єднаної територіальної громади Михайло Тарасович Яворський, спеціаліст відділу освіти Печеніжинської об’єднаної територіальної громади Юлія Богданівна Горда.

Організаторами заходу були адміністрація Коломийського навчально-наукового інституту, працівники кафедри педагогіки і психології – кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри Оксана Іванівна Поясик та доктор педагогічних наук, професор Віолетта Валеріївна Лаппо. А модератором зустрічі виступила кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогіки і психології Галина Юріївна Микитюк. Вітаючи учасників заходу і представляючи гостей, вона, зокрема, відзначила важливість і потрібність спеціальності «Початкова освіта» у системі вищої педагогічної освіти, оскільки саме в молодшому шкільному віці закладається «міцний фундамент» у формуванні майбутніх свідомих громадян своєї держави, фахівців будь-якої галузі. Особливо важливою тут є роль першого вчителя, який завдяки своєму професіоналізму, людським якостям повинен назавжди залишатися в пам’яті своїх вихованців справжнім прикладом для наслідування.

Про важливість якісної підготовки майбутніх учителів початкової школи розповів у своєму виступі Іван Петрович Мельник, який з приємністю згадав роки своєї праці на посаді заступника директора інституту з навчальної роботи. Він відзначив, що в процесі реформування освіти в Україні поступово зростає важливість неперервності навчально-виховного процесу, і особливо важливим етапом тут має бути тісна взаємодія у сферах дошкільної освіти та початкової школи. На сьогодні освітній ринок міста й регіону гостро потребує добре підготовлених фахівців-педагогів саме в цих освітніх ланках. У процесі становлення молодого вчителя у школах успішно запроваджується інституція наставництва, коли фахівцям-початківцям призначають наставників з-поміж досвідчених колег-педагогів. Звернув увагу Іван Петрович також на проблеми інклюзивної освіти в навчальних закладах міста та потребу працівників у цій сфері.

Надзвичайно цікавою й корисною інформацією поділилась із майбутніми педагогами Лілія Богданівна Граб – до слова, випускниця Коломийського інституту. Вона також з теплотою пригадала свої студентські роки, подякувала викладачам за професіоналізм і людяність у ставленні до студентів. Особливу увагу пані Лілія приділила незворотнім процесам реформування освіти в Україні, необхідності й потребі підготовки при цьому відповідних фахівців, які суттєво підсилили б початкову ланку загальноосвітньої школи. Щоб «іти в ногу з часом», потрібно максимально виконувати всі освітні вимоги, бути готовими до нових викликів, які постають перед початковою школою. Для цього необхідною передумовою є ефективне поєднання досвіду й молодості в педагогічній діяльності. І в цьому, без сумніву, справжньою знахідкою стануть добре підготовлені випускники інституту, які, усвідомлюючи своє вчительське покликання, будуть найбільш відкритими до впровадження нових освітніх ідей і втілюватимуть свої знання на практиці.

На особливостях і перевагах учительської праці в сільських школах, зокрема на винятковій важливості роботи в початковій школі акцентував увагу присутніх у своєму виступі Михайло Тарасович Яворський. Він насамперед відзначив, що в системі загальної шкільної підготовки саме вчитель початкових класів найбільшою мірою долучається до формування людських якостей кожного учня. Наголосив пан Михайло на тому, що в процесі постійного вдосконалення освітньої галузі важливим фактором повинна бути система заохочення молодих вчителів, покращення їх соціальних стандартів у суспільстві. У цьому контексті він поділився вже здійсненими певними кроками та задумами в очолюваному ним відділі освіти Печеніжинської ОТГ. Необхідною умовою тут повинна бути тісна співпраця центральних державних органів та місцевих громад.

Юлія Богданівна Горда наголосила, що на етапі реформування освіти в контексті розвитку місцевого самоврядування важлива чітка й продумана позиція управлінських освітніх організацій щодо злагодженої роботи всіх навчальних закладів, які функціонують на території об’єднаних громад. Тут необхідне налагодження профільної освіти, зокрема правильний розподіл обов’язків, пропорційне кадрове й матеріальне забезпечення шкіл відповідно до їх навчального профілю та за інтересами громади. Значна роль відводиться й початковій школі, оскільки саме в молодшому шкільному віці дуже важливо вчителеві вчасно помітити природжені здібності учнів

Студенти денної й заочної форми навчання з захопленням слухали потенційних роботодавців, активно ставили їм питання, які стосувалися в основному нагальних освітніх проблем нашого часу. Найбільший студентський інтерес викликало обговорення питань інклюзивної освіти, проблеми навчально-матеріального забезпечення віддалених сільських шкіл, специфіка роботи асистентів учителів, організація роботи наставників з молодими вчителями.